• Spoed: 48-uurs levering
 • Nergens sneller: zonder account in 2 min. besteld!
 • Gratis verzending v.a. 85,-
 • Experts in printing sinds 2004

Aanleverspecificaties


Bij NR1PRINT.nl willen we natuurlijk altijd een zo scherp en mooi mogelijke print leveren aan onze klanten. Dit kan echter alleen als het aangeleverde bestand van goede kwaliteit is. Onderstaande gids kan je hier bij helpen, daarnaast kun je ook onze werktekeningen downloaden. Mocht je er niet zelf uitkomen dan kun je altijd vragen stellen aan onze klantenservice of gebruik maken van onze opmaakserviceHoe lever ik een geschikt bestand aan?

Let op dat je bestanden altijd correct voor 15:00 uur vandaag moeten worden aangeleverd om de aangegeven levertijd te kunnen garanderen.

Indien je vragen hebt of behoefte hebt aan ondersteuning bij het aanleveren van je bestanden neem dan contact met ons op via de live chat, mail of telefoon.

Als onderdeel van onze service doen wij altijd een gratis bestandscontrole voor onze klanten. Indien wij hierbij onjuistheden ontdekken of het bestand van te lage kwaliteit achten melden wij dit bij de klant alvorens we gaan produceren. 
De klant blijft echter ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor het correct aanleveren van het bestand, onze bestandscontrole is een vrijblijvende ondersteuning.Er zijn 3 manieren om je bestanden bij ons aan te leveren:

Aanleveren via de webshop – De meest handige manier om je ontwerp aan te leveren is gewoon via de webwinkel. Je komt de uploadknop om je bestanden aan te leveren tegen op de productpagina onderaan het bestelformulier, nadat je de productspecificaties hebt gekozen.

Aanleveren per e-mail – Indien je nog niet in de gelegenheid bent om direct onder het bestellen je bestanden te uploaden is het ook mogelijk ze later per e-mail bij ons aan te leveren. Mail je bestanden onder vermelding van je ordernummer naar: info@nr1print.nl. Voeg ook eventuele instructies toe.

WeTransfer – Zijn je bestanden te groot? Lever ze dan bij ons aan via WeTransfer.
 

Aangeleverde bestanden moeten bij voorkeur voldoen aan de volgende punten:
 • Bestand aanleveren zonder snij- en druktekens.
 • Het ontwerp moet in CMYK kleuren zijn. Wanneer dit door ons moet worden omgezet zal er altijd kleurverschil ontstaan en kleuren kunnen zelfs volledig verdwijnen

Zo kun je CMYK-kleuren instellen in jouw designprogramma:

Adobe InDesign – Edit > Transparancy Blend Space > Document CMYK

Adobe Illustrator – File > Document Color Mode > CMYK Color

Adobe Photoshop – Image > Mode > CMYK Color

Lettertypen (fonts) en contouren/contoursnijden

Lettertypen, ook wel fonts genoemd, moeten worden opgeslagen als contouren/outline. Lees hier hoe je een zogenaamde cutcontour maakt.

Dit geldt ook voor producten die in afwijkende vormen moeten worden gesneden, bijvoorbeeld contourgesneden stickers. Een contourgesneden sticker is een sticker die niet als vierkant of rechthoek wordt gesneden maar in een afwijkende vorm. Geef daarbij in het ontwerp aan in welke vorm de sticker gesneden moet worden door de buitenste lijn van een cutcontour te voorzien.

Lees hier hoe je eenvoudig een cutcontour maakt.

DPI (resolutie)

Wij raden onderstaande resolutie aan voor een goed resultaat:

150 DPI - Roll-up banners

200 DPI – A0 Posters

300 DPI – Overig print- en drukwerk

Bleed (afloop)

Bleed of afloop is een extra marge rond je drukwerk. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat bij het snijden van je drukwerk geen onbedrukte randen te krijgen.

 • Het ontwerp heeft een afloop van 3 of 4 mm nodig.
 • Bij belangrijke elementen in het ontwerp adviseren wij deze minimaal 5 mm van de rand van het eindformaat te plaatsen.
 • De vouwlijnen moeten juist zijn gepositioneerd.
 • Gebruik in je ontwerp nooit elementen waarvan de kleur op ‘overprint’ staat want deze tekst zal wegvallen op het drukwerk.

Bestandsformaten

Wij werken bij voorkeur met de volgende bestandsformaten, het liefst in vector:

.pdf – Photoshop, Illustrator, InDesign, Acrobat

.psd – Photoshop

.ai     Adobe Illustrator 

Mocht je geen ontwerp beschikbaar hebben in dit formaat dan is het vaak ook mogelijk om JPEG, JPG, PNG, BMP of GIF aan te leveren. Let er dan op dat de kwaliteit voldoende is. Twijfel je over de kwaliteit? Stuur het bestand naar ons door en wij beoordelen het graag voor je.

Bij contourgesneden (alle vormen behalve rechthoek/vierkant) stickers moet er een cutcontour worden aangegeven in het ontwerp, dit is alleen mogelijk bij een vectorbestand.

Hulp nodig? Je kan contact opnemen met een van onze experts via (+31) 0512 – 774 033 of mail je bestand en vraag naar: info@nr1print.nl

Wij doen altijd een snelle controle voor we over gaan op productie, mochten we bij het aangeleverde bestand onjuistheden tegenkomen dan zullen we hierover contact met je opnemen. Echter ben je als klant ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van je ontwerp.

Kleurverzadiging

Kleurverzadiging heeft betrekking op de zuiverheid van een kleur.

 • Het aangeleverde ontwerp mag een kleurverzadiging van maximaal 300% hebben.
 • De kleurverzadiging mag niet minder dan 15% zijn, indien dit wel het geval is neemt de zichtbaarheid af.

Je kunt de kleurverzadiging zelf berekenen voor de percentages van de vier CMYK kleuren bij elkaar op te tellen. Het totaal hiervan is de kleurverzadiging in procenten.Alles op een rijtje (checklist)

 • Heeft mijn ontwerp het juiste bestandsformaat?
 • Is er genoeg overlap/bleed in het ontwerp? (3 of 4 mm)
 • Is mijn bestand opgebouwd in CMYK-kleuren?
 • Is de resolutie van het bestand voldoende? (minimaal 150 dpi)
 • Staan eventuele letters in contouren?
 • Is de kleurverzadiging onder de 300% en boven de 15%

Nog vragen of onze hulp nodig?

Heb je nog vragen, een andere vorm van hulp nodig of wil je de opmaak door ons laten doen? Laat je helpen door één van onze experts. Je kunt ze eenvoudig om hulp vragen via de telefoon, e-mail of onze live chat. Zij kunnen je helpen met al je vragen en indien nodig een ontwerp voor je maken!
 
Aanleverspecificaties van drukwerk bestellen bij NR1PRINT.nl